Samenvatting klokkenluidersrichtlijn EU 2019/1937

De lidstaten moeten uiterlijk op 17 december 2021 de richtlijn hebben omgezet in wetgeving.

Bedrijven en overheidsorganisaties met meer dan 250 werknemers en gemeenten met meer dan 10 000 inwoners moeten tegen 17 december 2021 een intern meldingssysteem hebben ingevoerd.

Bedrijven en overheidsorganisaties met tussen de 50 en 249 personeelsleden moeten tegen 17 december 2023 over een intern meldsysteem beschikken. Deelstaten kunnen dit ook vanaf 17 december 2021 laten ingaan.

Alle organisaties, die aan de voorwaarden van de richtlijn voldoen, moeten personeel aanstellen om de meldingen te controleren en te beheren. Deze meldingen kunnen ook door een externe partij worden behandeld.

Organisaties moeten een meldingskanaal voor klokkenluiders opzetten en moeten duidelijk instructies voor hun werknemers en partners voorzien i.v.m. indienen van een aangifte. Klokkenluiders zijn niet verplicht om eerst een intern melding te doen.

Elke organisatie moet stappen ondernemen om de identiteit van klokkenluiders te beschermen en te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).

Organisaties moeten weten welke stappen zij moeten nemen om klokkenluiders te beschermen na hun meldingen, en moeten weten welke andere personen bescherming nodig hebben.

Lees meer:

Wie moet een intern klokkenluidersplatform hebben?

Wie kan melding doen?

Welke inbreuken kan een klokkenluider melden?

Welke bescherming genieten klokkenluiders?

Wat zijn boetes en gevolgen indien je klokkenluidersrichtlijn niet volgt?

Wanneer wordt de klokkenluidersrichtlijn ingevoerd?

Wanneer ben je een klokkenluider?

Procedures voor interne meldingen en opvolging.

Moet een klokkenluider eerst intern een melding maken?

Hoe moeten klokkenluiders inbreuken melden.